Snusåterförsäljare sen 2004
4.7 i betyg på Trustpilot
nedskräpning snus

Snusnedskräpningens mörka sidor

Vi har ett nytt skräpproblem. Och det luktar snus. Enligt Skräprapporten 2025 stöter vi i Sverige på sammanlagt 275 snusprillor på vägen till jobbet – och vi på Nettotobak var såklart tvungna att testa om det stämmer. Kort och gott: Resultaten av snusnedskräpningen chockade oss.


Nyckelpunkter

  • 275 snusprillor på en kilometer – enligt Skräprapporten 2025.
  • Snus är näst vanligaste skräpet i Sverige – efter cigarettfimpar.
  • 800 kr i böter – för att kasta en prilla på marken.

Snus: Nedskräpning som växer

Rökningen minskar. Men ett nytt fenomen växer fram – använda, fuktiga snusprillor på marken. Faktum är att snus idag är det näst vanligaste skräpet efter cigarettfimpar. Det står för 21 % av allt skräp i Sverige. När snus slängs på fel plats, som på marken eller i toaletten, bidrar det till nedskräpning som påverkar både miljön och samhället negativt.

Varje år släpper Håll Sverige Rent sin Skräprapport. I 2025 års rapport fanns ett citat som fastnade hos oss:

"På en kilometer gångbana i stadsmiljö (3 meter bred) hittar man i snitt 275 snusprillor."

Vi på Nettotobak ville testa om det faktiskt stämmer. Så vi tog saken i egna händer.

snus nedskräpning

Resultat: Trottoarerna är snusigare än vi trodde

Att det skulle ligga 275 prillor längs en 13-minuters promenad lät först överdrivet. Men resultatet överraskade oss – på en kilometerlång runda runt kontoret hittade vi hela 260 prillor.

Det här är en väg många tar till och från jobbet varje dag. Men ingen av oss hade riktigt reflekterat över hur mycket snus som faktiskt ligger där tills nu.


Vi såg extra många prillor:

🪑 Under bänkar och sittplatser: Speciellt vid uteserveringar verkar det som att folk, när de hänger och har roligt, ibland släpper snuset på marken utan att tänka på var det hamnar.

🗑️ Runt papperskorgar: Vi fattar – ibland missar man. Men alltså, när prillan ligger en decimeter från en öppen papperskorg? Det gör lite ont.

🚧 Längs trottoarkanter: På trottoarkanterna ser vi att mycket skräp samlas, och snusprillor är inte ett undantag. Speciellt vid sidan mot bilvägen verkar det som att det blir en liten samlingsplats för allt möjligt.


Får man kasta snus ute?

Bra fråga. Svaret är nej.

Sedan januari 2022 kan du få 800 kronor i böter om du slänger snus på marken. Lagen gäller både prillor och annat småskräp.

Prillor kan orsaka miljöproblem och belasta samhället med höga kostnader för städning och rening.

Snusnedskräpningens mörka sidor

Så här slänger du snus på rätt sätt

Nettotobak frågade Håll Sverige Rents PR-ansvarige Cecilia Liedberg:

Om ni fick säga en enda sak till alla snusare i Sverige – vad skulle det vara?

"Släng prillan i papperskorgen – inte på marken, inte i toaletten och inte i matavfallet." 

Vill du bli riktigt vass på snusåtervinning? Vi har skrivit en hel guide: Konsten att återvinna snus - så slänger du snuset på rätt sätt! – en liten insats för dig, en stor för miljön.

Snusnedskräpningens mörka sidor

Sammanfattning: Vad kan vi göra?

När vi är på väg till jobbet har vi ofta en destination i sikte och promenerar raskt förbi allt runt omkring oss. Men om vi stannar upp för en stund, kan vi faktiskt se små detaljer vi annars inte lägger märke till: hundratals snusprillor på marken.

Så nästa gång du snusar ute – tänk på framtiden och släng prillan i papperskorgen eller lägg den i översta facket i snusdosan. En liten insats från dig gör en stor skillnad för miljön!


Källor

Skräprapporten 2025