• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
Snus och diabetes - så påverkar det ditt blodsocker!

Snus och diabetes - så påverkar det ditt blodsocker!

"Får man diabetes av att äta för mycket socker?" är kanske den vanligaste myten som finns där ute och svaret är nej! Men hur är det med snus då, påverkar det blodsockret och ökar snusandet risken för diabetes typ 2? Vi ska dyka ner i en värld av blodsockerkurvor, myter om diabetes och vad forskningen faktiskt säger om kopplingen mellan snus och diabetes.

Vad är blodsocker och varför är det viktigt för diabetiker? 

För att förstå om snuset påverkar blodsockret ska vi först gå igenom vad det är och varför det är viktigt i samband med diabetes. Om blodsockret är tanken i bilen, så är insulinet bensinen och för en person med diabetes fungerar tankmätaren inte som den ska, och det är lätt att köra med för mycket eller för lite bränsle utan att märka det. Det krävs ständig koll och justering för att inte motorn ska hacka eller stanna helt.


Diabetes i olika former

Snus och diabetes - så påverkar det ditt blodsocker!

Skillnad på diabetes typerna 

Typ 1 och typ 2-diabetes är två olika sjukdomar. Typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppen inte producerar insulin och är inte relaterad till kost eller livsstil, medan typ 2 handlar om insulinresistens och ofta är relaterad till livsstilsfaktorer men även genetik. Behandlingen och hanteringen av dessa sjukdomar skiljer sig åt.

Diabetes typ 1

Vid diabetes typ 1 kan kroppen inte producera något eget insulin, vilket gör att man själv måste injicera insulin i form av sprutor eller insulinpump. Man vet fortfarande inte varför folk får diabetes annat än att man vet att kroppens immunsystem förstör de insulinproducerande cellerna i buksportkörteln, som sedan leder till total brist på insulin.

Diabetes typ 2

Typ 2 diabetes är den vanligaste formen av diabetes, där 90% av alla som har diabetes i Sverige har typ 2. När man har typ 2-diabetes kan kroppen fortfarande producera insulin, men inte tillräckligt för att öka insulinproduktionen när blodsockret stiger, till exempel efter att man har ätit. Kroppens celler blir sämre på att använda det insulin som finns, vilket gör att det behövs mer insulin för att "öppna upp" cellerna så att sockret i blodet kan tas upp.

Myter om diabetes

  • "Man får diabetes typ 1 av att äta för mycket socker" - Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar attackerar de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Det har ingenting med kost eller sockerintag att göra, utan är troligtvis en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer.

  • "Bara äldre personer får diabetes typ 2" - Även om risken för diabetes typ 2 ökar med åldern, kan sjukdomen drabba människor i alla åldrar, inklusive barn och unga vuxna. Faktorer som genetik och livsstil spelar en stor roll.

  • "Diabetes typ 2 är inte lika allvarligt som diabetes typ 1" - Både typ 1 och typ 2 är allvarliga sjukdomar som kan leda till att orsaka hjärtproblem, njurskador, nervskador och andra långsiktiga hälsoproblem.

Forskningen visar: Så påverkar snus ditt blodsocker

Både för högt och lågt blodsocker krävs olika åtgärder då det inte är bra för kroppen, därför är det viktigt att veta vad som påverkar blodsockret. Nu när vi varit inne på vad blodsocker är och gett en introduktion till diabetes, låt oss gå vidare till frågan om snus påverkar blodsockret.


Fredrik H Nyström, MD PhD, professor i internmedicin, har själv gjort en studie i hans bok “Lighten the load on your shoulders” från 2024, om snus och blodsocker. Studien visade ingen märkbar ökning av blodsocker eller insulinnivåer vid användning av snus med nikotin jämfört med nikotinfritt snus. Däremot noterades en liten höjning av stresshormonet kortisol, cirka 10–15 %, vilket är lägre än den nivå som uppstår vid fysisk aktivitet som löpning, anger han.

Snus och diabetes - så påverkar det ditt blodsocker!

För att gräva djupare i frågan tog vi på Nettotobak kontakt med en person som både snusar och har diabetes typ 1. Vi frågade honom om han har märkt någon skillnad på blodsockret tillsammans med sitt snusande.

“Jag snusar dagligen och upplever inte att det påverkar mitt blodsocker någonting, och ingen av mina läkare har påpekat att det skulle vara dåligt för mig att snusa i samband med diabetesen” - Joakim, typ 1-diabetes och ägare av kontot Diabetesmannens på Instagram.

Snus och diabetes typ 2 - finns det en koppling? 

I en del studier, som den här analysen av 18 studier som gjordes av “Regulatory Toxicology and Pharmacology” visar att användning av snus generellt inte är kopplad till en ökad risk för typ 2-diabetes i hela befolkningen eller bland icke-rökare. Det visade att endast tung snusanvändning bland icke-rökare visade en måttligt ökad risk för diabetes typ 2.

Snus och diabetes - så påverkar det ditt blodsocker!

Både nuvarande och tidigare rökning har kopplats till en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes. Människor röker för att få i sig nikotin, det är en av de viktigaste bioaktiva substanserna i cigarettrök. Det antas att just exponering för nikotin kan vara en riskfaktor för utveckling av diabetes.

Om en ökad risk beror på nikotinexponering kan användning av snus också öka risken för diabetes. Dock finns det mycket mindre bevis för ett samband mellan snusanvändning och risken för typ 2-diabetes, vilket tyder på att andra ämnen än nikotin kan vara ansvariga för sambandet mellan rökning och diabetes. Snus visade inga tydliga samband med andra diabetesrelaterade faktorer, såsom försämrad glukostolerans eller förändrade insulinnivåer.

 

FAQ 

Sammanfattning 

Det finns ett tydligt samband mellan rökning och utveckling av typ 2-diabetes. För dem som slutar röka blir risken för diabetes typ 2 likvärdig med den som aldrig rökt efter 10 år. Ett samband mellan snusanvändning och diabetes typ 2 är mindre tydligt, men det finns vissa bevis för att storsnusare som aldrig har rökt kan ha en ökad risk.
Snusets påverkan på blodsockret är ett ämne som fortfarande kräver mer forskning för att kunna ge ett tydligt konkret svar på frågan om snus påverkar blodsockret. Som tidigare nämnts kan effekten dock vara mycket individuell. Om du är diabetiker och använder snus, överväg att mäta ditt blodsocker före och efter användning för att se eventuella förändringar, och rådfråga med din läkare om du är osäker.

Källor:

  1. Vanliga myter om diabetes-  Diabetes Stockholm
  2. Smokeless tobacco (snus) is associated with an increased risk of type 2 diabetes -Journal of Internal Medicine 
  3. “Lighten the load on your shoulders” bok av Fredrik Nyström, 2024
  4. Swedish Snuff (Snus), Cigarette Smoking, and Risk of Type 2 Diabetes- Science Direct