• Snusåterförsäljare sen 2004
  • 4.8 på Trustpilot
sluta snusa dag för dag

Sluta snusa - steg för steg 

Ska du sluta snusa? Då har du kommit rätt. Att bara bestämma sig för att sluta med prillorna är det första steget, och kanske det tuffaste. Vi kommer inte att hålla din hand, men vi hjälper till med några verktyg för att underlätta resan oavsett om du vill sluta successivt eller rycka plåstret direkt. Vi går igenom varför ditt beslut är bra, hur du gör för att lyckas och vad du kan förvänta dig fram tills du är helt snusfri. 


Varför ska du sluta snusa?

Innan vi går vidare vill vi påminna dig om de positiva effekterna av ditt val att sluta snusa. Det kan hjälpa till att hålla motivationen uppe när suget börjar ta över. Det håller Socialstyrelsen med om, som nyligen gått ut med att snusare ska få hjälp med att sluta med prillorna.


Du sparar pengar

Pengar som kan användas till annat vettigt. Det kanske känns som småpengar varje dag, men de dagliga utgifterna för snus kan snabbt bli en stor summa. Som man säger, många bäckar små! 

Genom att bryta vanan får du pengar över som kan användas för större och mer meningsfulla saker i framtiden. Om vi räknar på att du snusar en dosa per dag som kostar 55 kr sparar du in 20 075 kr per år.

Med dessa pengar kanske du kan köpa en överdrivet lyxig massagefåtölj: perfekt för att drömma om hur mycket pengar du sparat?

sluta snusa tips

Hälsan förändras

Vad finns det egentligen för hälsoeffekter av att sluta snusa? När du slutar snusa kan du märka att ditt blodtryck sjunker något. Dessutom kan din munhälsa förbättras – irriterat tandkött börjar sakta återhämta sig, och om du tidigare haft torr mun på grund av snuset är det möjligt att den känslan försvinner helt.


Bättre sömn

Eftersom nikotin kan störa din sömncykel kan ett uppehåll från snus förhoppningsvis ge dig djupare och mer återhämtande sömn på längre sikt.


Du slipper beroendet

Du slipper tänka på dosan det första du gör på morgonen, eller desperat rota fram den efter ett långt möte.


Förbered en plan när du ska sluta snusa

Hur slutar man snusa? Att bestämma sig för att sluta snusa är steg ett, och med det sagt har du redan fastställt ditt slutmål. Nästa steg är att faktiskt sätta sig ner och lägga upp en strategi som passar just dig. Nedan går vi igenom tre olika metoder.


sluta snusa tips
  1. Sluta snusa tvärt – Det är inte alla som har pannbenet för att sluta omedelbart, men kan vara väldigt framgångsrik för den disciplinerade. Du sätter ett slutdatum, och så håller du dig helt enkelt till det. Inga konstigheter!
  2. Sluta snusa gradvis – Här jobbar du på att vänja av kroppen vid mindre nikotin. Kanske genom att halvera mängden du brukar idag, eller minska med en snus om dagen.
  3. Byte till annan sort – Har du däremot svårt att släppa vanan men vill dra ner på nikotin, kan du testa att byta till en sort med mindre nikotin eller testa nikotinfritt snus.

Bonustips: Planera för milstolpar och delmål - Ett tips är att sätta upp ett belöningssystem när du når dina milstolpar, kanske en extra god middag eller en lyxkaffe på morgonen. Låt dock inte belöningen gå överstyr, vi vill inte ersätta nikotinberoendet med ett annat.


Vad händer i kroppen när man slutar snusa dag för dag?

Vad kan du förvänta dig när du skippar snuset? Dag för dag börjar din kropp återhämta sig och anpassa sig till ett liv utan nikotin, med perioder som kan vara riktigt kämpiga och ibland kännas lättare. Här går vi igenom de förändringar som sker, från första dagarna till veckorna framåt, så att du vet vad du kan förvänta dig på resan mot ett snusfritt liv.


effekter av att sluta snusa


Vi har frågat – så här är det att sluta snusa
För att du inte ska känna dig helt ensam på resan har vi gjort en undersökning om hur det faktiskt är att sluta snusa. Här delar vi med oss av svaren, så att du kan få en tydligare bild av vad som väntar och kanske även känna igen dig i andras upplevelser.

Sluta snusa dag 1-5

sluta snusa tips

De första fem dagarna utan snus upplever många som kämpigast. Nikotinabstinensen känns ofta som värst nu och det känner andra snusare också uppenbarligen, då flera exempelvis googlar “sluta snusa trött” och “sluta snusa ångest”.

Försök att hålla ut under denna tid, för nikotin stannar i blodet upp till tre-fyra dagar efter sista prillan. Saknar du vanan att ha något i munnen som du hade när du snusade? Testa nikotinfritt snus och se om det hjälper! På Snusbolagets hemsida finns även en sluta snusa-box som är lite som ett startkit för att sluta med snuset.

Här är några tråkiga men vanliga symtom och biverkningar av snusabstinens från studien Nicotine Withdrawal:

  • Humörsvängningar: Känner du dig irriterad? Det är vanligt när hjärnan ställer om från att vara beroende av nikotin. Det går över.
  • Ångest och rastlöshet: Ångest är tyvärr vanligt att uppleva i detta fall och även en viss rastlöshet eller oro kan dyka upp. Det är en naturlig del av processen och något som brukar avta.
  • Ökad aptit: Ökad aptit är också ett abstinenssymtom. Kanske visar detta sig genom ett ökat sötsug?
  • Huvudvärk och koncentration: Lite huvudvärk eller svårt att fokusera kan förekomma när kroppen anpassar sig, men även detta är tillfälligt.
  • Sömnsvårigheter: Det kan vara lite svårare att somna i början, men när kroppen ställt om blir sömnen ofta bättre.
  • Magproblem: Din mage kan vara lite långsammare ett tag då den är van vid att ha nikotin som sätter fart på den. Men detta löser sig med tiden – och kanske med lite extra fibrer.

Sluta snusa dag 6-7 - Sötsug

sluta snusa tips

Trots att nikotinet är ute ur din kropp vid det här laget, kan snusabstinensen fortfarande kännas av vid dag 6-7. Symtom som ökad aptit kanske visar sig i form av ett ökat sötsug.

För att motverka sötsuget, se till att äta ordentliga måltider med mycket protein och håll regelbundna mattider. Förutom sug är det vanligt att uppleva humörsvängningar och huvudvärk.

Tips: Berätta för dina nära och kära att ditt korta humör inte beror på dem, utan på att du försöker sluta snusa. Det är inte dem - det är nikotinabstinensen.


Sluta snusa 1-2 veckor

För de flesta försvinner de värsta abstinenssymptomen inom 1–2 veckor, även om vissa kan uppleva kvarstående symtom i 3–4 veckor efter sista dosen nikotin – eller till och med längre.


Sluta snusa 4 veckor

Efter en månad utan snus är abstinenssymptomen förmodligen mycket lindrigare. Även om det saknas vetenskapliga studier om exakt när munhälsan förbättras efter att ha slutat med nikotin, kan du ha märkt att irriterat tandkött och dålig andedräkt har blivit bättre vid det här laget. Den torra munnen som snuset kan ha orsakat är också borta nu. Grattis till att ha kommit så här långt!


40-dagarskrisen

sluta snusa tips

Vid ca 5-6e veckosnåret är det många som upplever en krisperiod - vi kallar den “40-dagarskrisen”. Om du kollar runt på nätet och besöker forum om att sluta snusa, som "Sluta snusa-tråden" på Flashback, hittar du många tidigare snusare som delar sina tankar om ämnet. 

Vid den så kallade 40-dagarskrisen har de fysiska abstinenssymptomen ofta avtagit, men den psykologiska vanan kan vara svårare att bryta.

Har vanan funnits under en längre tid kan just den här perioden kännas särskilt utmanande.

 

I vår undersökning ser vi att lika många före detta snusare svarade att det svåraste med att sluta snusa var att “bryta vanan och rutinerna” som att “hantera suget efter nikotin”.


Efter 3 månader

Har du klarat dig så här långt, grattis! Du kan såklart fortfarande känna visst sug, men det bör vara betydligt mer hanterbart.


Efter ca 1 år

Vid det här laget är ditt nikotinberoende förhoppningsvis ett minne blott. Din sömn bör också ha förbättrats efter ett helt år utan nikotin. Nu är det ett ypperligt tillfälle att klappa dig själv på axeln och blicka framåt mot ett snusfritt liv!

I undersökningen svarade mer än hälften att de var “Lättade över att det var enklare än jag trodde” och att de var “Stolta över att de klarade det”. Man får hoppas att du kommer tycka samma.


Så mycket pengar sparar du tack vare ditt snusfria liv

Vi frågade: "Hur mycket påverkade ekonomin ditt beslut att sluta snusa?” och förvånansvärt svarade alla i undersökningen “Inte alls, jag tänkte knappt på pengarna”. Vi är glada att hälsa går före pengar, men i slutänden handlar det om en hel del pengar du kan spara. Här är några idéer på vad du kan göra istället


sluta snusa tips
  • Spara och väx: Lägg 20 000 kr i en fond, luta dig tillbaka, vänta fem år och låt pengarna slå rot. Inte illa för pengar som annars hade gått upp i rök (eller under läppen).
  • Upplev livet: För samma summa kan du ta en drömresa eller unna dig flera helger borta. Världen väntar!
  • Piffa till vardagen: Uppgradera din dator, TV eller investera i en riktigt schysst cykel – saker du använder dagligen.
  • Känn dig trygg: Sätt pengarna i en buffert och slappna av nästa gång en oväntad utgift dyker upp. Det är som en osynlig hjälte i din ekonomi!

Sammanfattning

Det är alltså inte bara ett hälsosamt val att sluta snusa – det är också ett smart ekonomiskt beslut! Att sluta snusa är en resa som kräver både tålamod och planering, men belöningarna är värda det. Från att spara tusenlappar till att förbättra din hälsa och bli fri beroendet – varje steg framåt gör skillnad. Genom att förstå vad som händer i kroppen och använda rätt strategier kan du inte bara klara av utmaningen, utan också se det som en investering i dig själv. Lycka till!



Källor

1. Socialstyrelsen: Snusare bör få hjälp att sluta
2. McLaughlin I, Dani JA, De Biasi M. Nicotine withdrawal. Curr Top Behav Neurosci. 2015;24:99-123. doi: 10.1007/978-3-319-13482-6_4. PMID: 25638335; PMCID: PMC4542051.
3. Respiratory retention of nicotine and urinary excretion of nicotine and its five major metabolites in adult male smokers
4. Healthline
5. Bolinder G, Alfredsson L, Englund A, de Faire U.
Smokeless tobacco use and increased cardiovascular mortality among Swedish construction workers.
Am J Public Health. 1994 Mar;84(3):399-404.
6. Heikkinen AM, Meurman JH, Sorsa T. Tupakka, nuuska ja suun terveys [Tobacco, snuff and oral health]. Duodecim. 2015;131(21):1975-80. Finnish. PMID: 26677547.
7. Patterson F, Grandner MA, Malone SK, Rizzo A, Davey A, Edwards DG. Sleep as a Target for Optimized Response to Smoking Cessation Treatment. Nicotine Tob Res. 2019 Jan 4;21(2):139-148. doi: 10.1093/ntr/ntx236. PMID: 29069464; PMCID: PMC6329404.