Ny studie: Snuset räddar liv
Sverige har snus och vitt snus att tacka för att andelen rökrelaterade dödsfall per 100 000 män är lägst i hela Europa. Och bland de yngre så är det ännu tydligare hur man väljer bort rökning och istället använder andra nikotinkällor. Detta är några av de intressanta fakta som den årliga studien Fighting smoking with alternative nicotine products kommit fram till.
I Sverige röker bara drygt 5% - varför?
I Sverige röker numera bara drygt fem procent av befolkningen. Många verkar tro att den låga andelen beror på att vi har en så restriktiv lagstiftning gällande skatter, marknadsföring, hälsovarningar och rökfria zoner. Men i studien Fighting smoking with alternative nicotine products visar Ekonomie doktor David Sundén att regleringar bara har en måttlig inverkan och förpackningsrestriktioner nästan inte har någon inverkan alls. Och att förbud mot cigaretter och mindre skadliga alternativ är helt kontraproduktiva – det vill säga att förbud faktiskt skulle öka andelen rökare.
Så vad beror då den svenska framgången på? Jo, det som verkar minska antalet rökare är enligt studien att det finns mindre skadliga och billigare alternativ till cigaretter och en skattepolitik som bygger på riskbedömning. Vår svenska snustradition har alltså banat väg för att Sverige nu har lägst andel rökare i hela Europa, och lägst andel rökrelaterade dödsfall.
- Snus som skadereducerande instrument är kraftigt underskattat. Ju fler som vi får att fimpa för gott, desto bättre folkhälsa, säger Markus Lindblad, Kommunikationschef på Nettotobak.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO dör cirka 8 miljoner människor varje år av rökrelaterade sjukdomar. Det är en ofattbar stor siffra – 4 gånger så många som de cirka 2 miljoner européer som dog till följd av Covid-19.
- Studien visar tydligt att det inte funkar med bara hälsovarningar eller att förbjuda cigaretter. Utan snus och andra mindre skadliga alternativ som rökarna kan byta till, så får man inte en tillräckligt positiv effekt på folkhälsan. Vi måste göra allt vi kan för att minska den rökningsrelaterade dödligheten, avslutar Lindblad.