• Snusåterförsäljare sen 2004
  • 4.8 på Trustpilot
snusmyter och historia

Myt eller sanning? Vi reder ut snushistoriens största skrönor

På Nettotobak gillar vi att nörda ner oss i snushistoria och reda ut missförstånd om snus – och det finns gott om dem! Därför har vi grävt djupt i arkiven för att ta reda på sanningen.

De myter vi kommer undersöka:

  • Tobaksbruket har en lång historia, men svenska arbetare skapade snuset vi känner till idag.
  • Myten om glas i snus är just det – en myt.
  • Snus har ofta setts som manligt, men kvinnor har spelat en stor roll i dess historia.
  • Det finns inga belägg för att snus påverkar synen.
  • Snus, eller luktsnus, sägs ha botat Katarina de Medicis huvudvärk, men vetenskapligt stöd saknas

Myt 1: "Snus är en svensk uppfinning”

Snus som vi känner det idag? Absolut! Men tobaksbruket har en betydligt längre historia än så.

Redan på 1400-talet såg Columbus medresenärer ursprungsbefolkningen på Bahamas inhalera torkat tobakspulver. Detta snusliknande bruk spred sig snabbt i Europa, där ledare som Napoleon, kungligheter som drottning Charlotte av Mecklenburg-Strelitz och påve Benedictus den trettonde blev hängivna användare av luktsnus.

I Sverige började adeln använda luktsnus på 1600-talet, men för den hårt arbetande klassen var det opraktiskt att dra upp snus i näsan samtidigt som de jobbade. Lösningen? De blandade mald tobak med vatten och salt, formade en prilla och placerade den under läppen. Så föddes det svenska snuset!

Sanning: Så nej, att inhalera tobak var inte en svensk idé – men våra arbetare förvandlade det till det snus som vi känner till idag. 


Myt 2: “Finns det glas i snus?”

Här kommer en udda gammal snusmyt.


finns det glas i snus


Enligt skrönan innehåller snus små glassplitter som skapar mikrosår i slemhinnorna för att nikotinet ska tas upp snabbare. Men det finns ingen vetenskaplig grund för detta.

Vad folk istället kan känna av är nikotin- eller saltkristaller som naturligt bildas under produktionen. Dessa kan ge en raspig känsla, men något glas finns inte i sikte!

Sanning: Nej, det finns inget glas i snus. Det du känner är naturliga kristallbildningar.

Myt 3: "Snus är manligt" 

Snus har länge förknippats med manlighet, och på senare tid har vitt snus blivit en del av den konservativa machokulturen i USA. Enligt en artikel från Vox har stimulanter, hustle culture och bodybuilding bidragit till skapandet av termen "Mascuzynity", där profiler som exempelvis Tucker Carlson och Joe Rogan har förstärkt detta fenomen.


Är snus manligt

Källa:  Snus och tändsticksmuseum

Men snusets historia är långt ifrån enbart manlig. På 1700- och 1800-talet var det kvinnor som skötte tobaksodlingarna, och när snusindustrin växte blev de den största arbetsgruppen. År 1919 arbetade över 4 400 kvinnor på Svenska Tobaksmonopolet – vilket var betydligt fler än männen. Och det fanns även kvinnliga snusfabrikörer, som Sophia Wilhelmina Möller, som drev sin egen snusfabrik på 1800-talet.

Sanning: Snus må ofta ha förknippats med män, men historiskt sett har kvinnor haft en stor roll i dess framväxt. PS: Vi har intervjuat Snus och Tändsticksmuseum om kvinnans roll i den svenska snushistorien om du vill veta mer!

Myt 4: “Kan man bli blind om man snusar på höger sida?”

Ja, detta är en av de mer udda snusmyterna. Enligt skrönan skulle en synnerv på höger sida av munnen innebära att snusande där kan öka risken för blindhet.

Men låt oss reda ut detta med hjälp av anatomin. Synnerven, eller nervus opticus, är den nerv som förbinder ögat med hjärnan och spelar en central roll i synförmågan. Den har dock ingenting med munhålan att göra - det finns inga kopplingar mellan munhålans nerver och de strukturer som påverkar synen.

Så var kan denna myt ha uppstått? Kanske som en skrämseltaktik, ett skämt eller en missuppfattning som spridits genom generationer.

Sanning: Snus påverkar inte din syn – oavsett vilken sida du lägger prillan på.


Myt 5: “Botade verkligen snus Katarina av Medicis huvudvärk?”

Låt oss spola tillbaka tiden till 1500-talet. Frankrikes drottning Katarina av Medici lider av en huvudvärk som inte ens hovets bästa läkare rår på.


/myter-snus-historia/


Då kliver Jean Nicot in – en fransk diplomat med stort intresse för tobak. Han ser en chans att imponera på hovet och skickar drottning Katarina pulveriserad och aromatiserad tobak, som han föreslår att hon ska andas in. Hon testar, nyser – och kort därefter ryktas det att hennes huvudvärk har lindrats.

Snart inhalerar hela det franska hovet "snuff" som man började kalla det, och Carl von Linné namnger till och med tobaksplantan Nicotiana efter Nicot själv.

Men finns det någon vetenskaplig grund för att nikotin lindrar huvudvärk? Tyvärr – vi har inte hittat några studier som bekräftar detta. Trots det vittnar många snusare i forum om att snus lindrar migrän. Kanske är detta något för forskare att studera vidare?

Sanning: Även om det inte finns någon vetenskaplig forskning som stödjer påståendet, så ska snus (eller dåtidens snuff) enligt ryktet ha botat Katarina av Medici huvudvärk.

Sammanfattning

Så, vilka fler snusmyter har du hört i ditt liv? Hör av dig och låt oss veta så kanske vi kan dissekera myten i framtiden – vi tycker om att debunka allt som har med snus att göra!


Källor

  1. Vox. (2024). Mascuzynity: How a nicotine pouch explains the new ethos of young conservative men 
  2. Snus och tändsticksmuseum