• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
Färre smaker på de finska påsarna

Färre smaker på de finska påsarna

Finland har nyligen infört strikta regler för nikotinpåsar, inklusive ett förbud mot smaksättningar, begränsning av nikotinhalten och ett totalförbud mot nätförsäljning.

Det finska beslutet innebär att produkterna nu endast får smaksättas med ingredienser som mint, te och ingefära, och nikotinkoncentrationen får inte överstiga 16,5 mg per gram. Samtidigt förbjuds all onlineförsäljning, vilket inkluderar privatimport via transporter.

Trots målet att göra Finland nikotinfritt till 2030, menar kritiker att de nya lagarna kan leda till att fler återgår till rökning istället för att använda nikotinpåsar. Samtidigt förbjuds även innehav av nikotinprodukter för personer under 18 år, och lärare samt polisen får beslagta dessa från minderåriga.

Finländarna tar ett steg framåt och två tillbaka. Äntligen förbjuder man vitt snus för unga under 18 år – det är ju en produkt som är avsedd för vuxna. Men tyvärr passade man på att då också förbjuda väldigt många smaker och även olika nikotinhalter som får rökare att fimpa för gott. Det är mycket olyckligt, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Nettotobak och lägger till:

Finland har fortfarande 15% rökare medan Sverige enligt WHO:s beräkningar förespås bli rökfritt inom något år. Och den framgången beror enligt de allra flesta bedömarna på svenskarnas historiska tillgång till snus och vitt snus.

Finska myndigheter har tidigare behandlat nikotinpåsar som läkemedelsprodukter, men nu regleras de likt andra nikotinprodukter. Oppositionspartier och konsumentföreningar varnar för att regleringen kan öka svartmarknaden och smuggling mellan Finland och Sverige.